Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Kristendom, det sociale ansvar og markedsøkonomien. Foredrag v. tidl. overvismand Niels Kjærgård

29
APR

Dato Mandag d. 29. april 2019, kl. 19:30
Sted Lundehus kirke, salen
Medvirkende
Niels Kjærgård
Pris
Gratis

Foredraget handler om den danske debat blandt kristne teologer om sociallovgivning, markedsstyring og velfærdsstat gennem historien.

I 1874, på et tidspunkt hvor socialisme var forbudt, og de første danske socialister sad i fængsel, skrev Københavns biskop Hans Lassen Martensen en pjece om socialisme og kristendom, hvori han tordnede mod den liberale markedsøkonomis behandling af de fattige; individualisme og egoisme resulterer i social nød og elendighed, lød det.

Det blev for meget for biskop D.G. Monrad, den fri grundlovs forfatter og statsministeren i 1864. Han svarede aggressivt igen i skriftet ‘Liberalismens gjenmæle til biskop Martensen’; kristne skal ikke rode politik og kristendom sammen.

Det var hverken den første eller sidste konflikt mellem kristne teologer om, hvad god kristen etik er. Det 20. århundredes førende danske teolog, professor K.E. Løgstrup, deltog energisk i debatten, og en række af de nyeste salmer i salmebogen “sætter os op mod de stores fortræd” og kritiserer “kolde spekulanter”. Foredraget udlægger denne teologiske og politiske debat.

Gratis adgang

Ophavsret: